4 FAKTA KEKURANGAN & KELEBIHAN MINYAK IKAN VS MINYAK HATI IKAN YANG PERLU ANDA TAHU

Assalamualaikum


 
Adakah anda sedar wujudnya minyak ikan dan minyak hati ikan? Jujurnya ramai yang tidak menyedari hal ini. Sekian lama kita dilambakkan dengan minyak hati ikan tanpa tahu pilihan yang lain iaitu minyak ikan. OmegaGuard Shaklee adalah minyak ikan yang dihasilkan dari ikan kecil berasal dari lautan dalam. Sebalinya, minyak hati ikan bersumberkan hati ikan Kod yang bersaiz besar dan tentunya mengandungi bahan enap cemar yang lebih banyak kerana diambil dari hati.


Bau Hanyir
 
Kandungan Omega-3 dalam minyak ikan dan minyak hati ikan adalah lebih kurang sama. Kedua-duanya mengandungi DHA, EPA dan ALA. Omega Guard Shaklee mengandungi rangkaian penuh 7 asid lemak omega-3 selain DHA, EPA dan DHA.


Apa yang kurang menarik, minyak hati ikan mempunyai masalah bau hanyir yang sangat kuat. Masalah bau ini sering membantutkan matlamat pengambilan omega-3 yang berterusan. Sebaliknya, minyak ikan yang mempunyai bau yang lebih lembut membantu anda mengambilnya dengan konsisten. 


Vitamin D dan Vitamin A

 
Perbezaan utama kedua-dua minyak ikan dan minyak hati ikan ialah kandungan vitamin D dan A. Oleh kerana vitamin larut lemak ini di simpan di hati, maka ia lebih banyak terdapat pada minyak hati ikan. Malangnya, vitamin larut lemak yg berlebihan akan menyebabkan toksik jika diambil dalam jumlah yang berlebihan.

Lebih dos vitamin D boleh menyebabkan loya, muntah, lemah dan pitam. Manakala lebih dos vitamin A boleh menyebabkan keguguran, masalah hati, osteoporosis dan masalah sistem saraf.


Jika anda tinggal di kawasan yang kekurangan cahaya matahari seperti negara 4 musim, pengambilan minyak hati ikan mungkin lebih baik kerana kandungan vitamin A yang tinggi. Bagi kita yang tinggal di Malaysia dengan pendedahan cahaya matahari sepanjang tahun, adalah lebih dan lebih baik mengambil minyak ikan yang berdos lebih rendah.

 

Bahan pencemar
 
Perbezaan yang sangat ketara antara kedua jenis ini ialah darjah pencemaran atau kuantiti pencemar yang terkandung didalamnya.

Untuk pengetahuan anda, organ hati adalah tempat menapis berbagai-bagai bahan pada tubuh. Oleh sebab itu, minyak hati ikan mengandungi lebih banyak pencemar seperti logam berbahaya iaitu plumbum dan merkuri.

Amaran: kanak-kanak, wanita mengandung dan ibu menyusu tidak digalakkan mengambil minyak hati ikan kerana logam berat ini mudah meresap dan membahayakan bayi.Kajian Terbaru

Menurut kajian terbaru oleh Dr. John Cannell, Pengarah Pertubuhan Vitamin D, kandungan minyak hati ikan telah berkurangan Vitamin D. Ia berikutan  Proses penyahbau yang dilakukan telah menghilangkan kebaikan nutrisi ini. Kajian ini boleh dirujuk pada 15 artikel yang dikeluarkan dan artikel terbarunya adalah
 “Cod Liver Oil, Vitamin A Toxicity, Frequent Respiratory Infections, and the Vitamin D Deficiency Epidemic"( http://www.annals.com/toc/auto_abstract.php?id=15313 )  dalam isu bulan November  Annals of Otology, Rhinology and Laryngology. 

 

Jadi,anda jelaskan kenapa Omega Guard Shaklee sangat disarankan kepada kita!!! Jangan memilih minyak ikan yang salah ya. Pilihan ditangan anda, pilihlah yang terbaik buat anda, anak-anak dan keluarga.

Bacaan lanjut disini dan sini


NAK SIHAT DAN BANTU RAMAI ORANG
NAK SIDE INCOME 4, 5 ANGKA
NAIMAH
♥ SMS | WhatssApp : 017-2851436
♥ Shaklee ID : 1094314

♥ FB  : https://www.facebook.com/hagemaru.cute
   FB PAGE : https://www.facebook.com/faizatunnaimah?ref=hl
♥ Email : faizatun_naimah@yahoo.com
  

Thanks for reading ! ◕‿◕

ESP + ALFALFA + OSTEMATRIX untuk ibu menyusu .. terbaik sekali :)

BAGAIMANA ESP+ALFALFA+OSTEMATRIX (KALSIUM) MEMBANTU PENYUSUAN SUSU IBU..

1. OsteMatrix (Shaklee Cal-Mag): ==================

Dalam susuibu, antara komposisi vitamin yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susuibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu. Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

Sebab itu pengambilan sumber kalsium tidak boleh dipandang ringan sama sekali. Ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period), mendapati susunya akan merundum. Ini disebabkan kekurangan kalsium di dalam darah yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkirkan.

Selain itu, kelebihan Kalsium Shaklee ialah: • Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal. • Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf. • Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan kemurungan..

2. Energizing Soy Protien (Shaklee ESP): ======================

Kompisisi vitamin utama dalam susuibu ialah protien. Protien adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protien iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protien berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protien. Selain itu protien dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid besi untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

Protien sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. So apabila kita memasak sumber protien seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protien yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.

3. ALFAFA ======

* Supplement yg penting untuk penghasilan susu kerana mempunyai1001 khasiat. * Membantu memekatkan susu dan susu ibu lebih lemak berkrim.Anak anda pun cepat kenyang dan tidor lena.. (keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza..ada yg hanya perlu makan 2biji sehari sudah menampakkan hasil tapi ada juga yg perlu ambil 4 -6biji sehari baru ada hasilnya..alfafa compelx ni di datangkan dgn 2 botol samada nak yg kecil atau besar


Thanks for reading ! ◕‿◕